Yangın tüpü nasıl kullanılır?

Yangın tüpü nasıl kullanılır?

Yangın esnasında söndürme cihazı kullanımı yangın eğitimi almış kişiler tarafından rüzgarı arkanız almalı ve alevlere yaklaşabileceğiniz güvenli fakat en yakın mesafede kendinizi konumlamalısınız.
Yangın tüpü barometresi bakıldığı zaman, Barometre takılırken mutlaka doğru anahtar kullanılmalıdır ve dişlilerin yuvaya oturduğundan emin olmalısınız.
Eğer tüp doluysa barometrenin çubuğu yeşil alanın üzerinde bulunur ve tüp boş olduğu zamanda ibre kırmızı alan üzerinde olur.
Yangın tüpü üzerinde bulunan tetik mekanizmasının güvenlik için kilitli kalmasını sağlayan pimi varsa mühürünü açarak yerinden çekip çıkarmalı ve ardından tüpün üzerindeki valfini sola çevirerek açmalısınız.
Akabinde tetiğe tüm gücünüzle sonuna kadar basmalı ve tüpten çıkan maddeyi etkili olabilmesi için kontrollü bir şekilde alevlerin üzerine tutarak yangına müdahale etmelisiniz. Yangını önden arkaya olacak şekilde söndürmeli ve söndüğünden emin olmadan ortamdan ayrılmamalısınız.
Mutlaka itfaiyeye haber vermeli ve yangının söndüğünden emin olmalısınız.
Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb.) bildirilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır. Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır.

Yangın tüpü kullanımı esnasında neler olur?

Çok küçük parçacıklardan oluşan kimyasal maddeler içeren bu yangın söndürücülerde azot gazı itici gaz görevi yapar.
Toz halindeki kimyasal maddeler yanan bölgeye püskürtüldüğünde, eriyerek yanan yüzeyin üzerini kaplar ve oksijenle temasını keser.
Hortumun yanması durumunda hemen tüp vanası kapatılmalıdır. Eğer çıplak elle yaklaşma imkanı yoksa ıslatılmış havluyu elinize sararak vanayı kapatmaya çalışınız.
Yanan tüpü açık havaya çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız.
TSE Standartlarında üretimi yapılan yangın söndürme cihazlarının patlama olasılığı yoktur. Yangın söndürme cihazının patlaması durumunda dahi parçalanması söz konusu değildir. Sadece gövdedeki en zayıf noktada yarık oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Yangın tüpü kaç kez kullanılır?

Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları 1 kere kullanılabilir. 6 kg.lık bir söndürücünün 1 kg.nı veya yarısını kullansanız dahi söndürücü içinde kalan gazı vana ağzından kaçırarak basıncını boşaltır. 1-2 saat sonra söndürücü tamamen boşalır.

Yangın tüpü kaç metreden sıkılır?

Yangın tüpü kullanımı için etkili kullanım mesafesi yaklaşık 2 metredir

Tüple yangını söndürürken aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?

Yanan yağı içeren yangınlarda hiçbir zaman basınçlı su, toz, karbondioksit veya köpük söndürücüleri kullanmayın.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir